Startside
Op

Udfordringen - Gå skolen

Gå skole-versionen af udfordringen er en option i RRN-programmet som personer, der er idømt 10 uger eller mere kan vælge i et forsøg på at forkorte straffen. Udfordringen varierer tidsmæssigt og er i princippet en frivillig isolering fra samfundet i et forsøg på at finde ind til sig selv i forsøget på at genvinde kontrollen over ens liv, hvis det er kommet ud af kontrol.

Udfordringen går ud på at gå fra København til Hanstholm via nationalrute 2 for cyklister - i alt 420 km. Deltageren er en del af en gruppe på 20 personer. 10 dømte og 10 pårørende. Dagsprogrammet omfatter: Journalføring omkring de problemer, som den dømte skal arbejde med, gruppemøder, undervisning, deltagelse i madlavning til gruppen efter en turnus ordning og selvfølgelig nogle timers march.

Udfordringen er i sin natur barsk og derfor skal der ansøges skriftligt om at komme med for at sikre at deltagere, som ikke er motiveret, tager ud i naturen og kommer til skade. (I USA er mere end 50 børn døde efter at de mod deres vilje er blevet hentet i deres seng af professionelle transportfirmaer til denne form for terapi.) Ansøgere skal endvidere passere en helbredstest hos deres egen læge. Der vil blive taget en blodprøve, som testes for stoffer, så man ved hvilke medikamenter, der er i spil.

Der er tale om en udfordring, som tilbydes hele året (bortset fra tiden omkring jul), da overnatningen foregår i en sovebus, der også fungerer som skolestue. Da varigheden for hver gruppe vil variere efter den langsomstes formåen, kan denne udfordring vare ca. 20-40 dage (ca. 3 til 6 uger). 

Selve gåturen

Før start:

Den dømte og den pårørende skal møde dagen før ved et aftalt mødested i København, hvor at vedkommende vil blive checket ind i systemet.

Den dømte og den pårørende skal medbringe gode kondisko, sokker, T-shirts og underbukser. Resten af tøjet afpasset til årstiden vil blive udlånt.

Når dette er sket, skal de blive ved sovebussen og overnatte der, når det er tid.

Undervejs:

Udfordringen starter ved Rådhuspladsen i København, hvor gruppen bliver sat af. De skal derefter tage en rute op til Nørrebrogade og fortsætte ud af Frederikssundsvej.

Dagsprogrammet er:

Klokken Beskrivelse
06:00 Stå op, klatvask, flaskefyldning og morgenmad
06:30 March - dagens første etape
09:30 Kaffe/ te / frugt / om vinteren også varm suppe
10:00 March - dagens anden etape
13:00 Afspændingsprogram
13:30 Personlig pleje af fødder, derefter frokost
14:30 Under skoleåret: skolearbejde / I ferier: Projektarbejde - skriftlig opgave
16:30 Kaffe/ te / frugt
17:00 Under skoleåret: skolearbejde / I ferier: Projektarbejde - skriftlig opgave
19:00 Aftensmad
20:00 Arbejde med personlig journal
21:00 Gruppemøde: Gennemgangs af dagens begivenheder, debat omkring den personlige journal.
22:00 Personlig tid
22:15 Godnat

Den dømte skal gå hele vejen. De pårørende må gerne lade sig afløse en gang om ugen. Den dømte må på intet tidspunkt være deltager i programmet uden en pårørende. Denne regel skal minimere risikoen for at personalet kan blive udsat for overfald af personalet. På intet tidspunkt må en person fra personalet være alene med den dømte.

Bussen, som fungerer som base vil køre frem til det sted, som estimeres som værende det sted, hvor at der enten skal spises eller soves. Hvis det ikke er muligt for bussen at stå parkeret natten over, hvor at gruppen er kommet til den pågældende dag, vil kilometermærket blive noteret og gruppen kørt til det sted, hvor at bussen kan parkeres for natten. Næste morgen køres gruppen tilbage til det sted, hvor at de blev taget op den forgående dag.

Maden skal være sammensat således at de ca. 1500 kalorier som deltagerne kommer til forbrænde i løbet af en dag, bliver kompenseret. Menuen vil variere således at der vil være noget varmt til deltagerne i vinterhalvåret.

I skoleperioden vil de dømte lave det normale skolearbejde, som lærerne på de dømtes normale skole vil have sendt til personalet via e-mail. Forældrene vil være ved deres side under skolearbejdet for at støtte dem.

Udenfor skoleåret vil de dømte arbejde på projektopgaver, som går ud på at beskrive diverse lokalhistoriske ting fra ruten. Den ene af de to perioder om dagen afsat til dette formål kan foregå ved besøg på museer / historiske steder.

Den eneste del af turen, hvor at der ikke marcheres, er under færgetransport. March-turen slutter nord for Thisted, hvor at deltagerne går til Klitmøller og en placering i Hanstholm Vildtplantage.

Familiens rolle

De skal stille med en pårørende, som nødvendigvis ikke behøver at være en af forældrene. Derudover skal de, hvis der ikke er tale om en enlig forældre møde op om eftermiddagen ved det lokale RRN-program på de dage, hvor at der er forældreundervisning. Endelig skal de være parate til at tage til Hanstholm, når terminen for afslutningen er kendt.

Afslutningen

Når de er ankommet til det antalte sted i Vildtplantagen, så føres hver eneste af de dømte til et enmandstelt, hvor de skal tilbringe 1 overnatning i det fri. De skal bruge tiden i ensomhed til at reflektere over deres nuværende livssituation. De vil blive forsynet med de nødvendige redskaber og proviant. Denne fase vil kun blive gennemført, hvis temperaturerne er over 0 grader. Såfremt at det er for koldt, så får alle et enkeltværelse på et feriecenter, som på denne egn i lavsæsonen kan tilbyde meget rimelige overnatningspriser.

De pårørende skal stå standby, men i øvrigt blot slappe af.

På anden dagen møder den samlede husstand (forældre og søskende) op ved T-krydset Kaj Lindbergs Gade / Kystvejen. Den dømte hentes ved sin teltplads og får udstukket ruten op af kystvejen, hvor at de skal løbe deres familier i møde.

Når de dømte er genforenet med deres familier bruges resten af dagen på at lave nogle fælles øvelser efterfulgt af bad og en fælles middag, hvorefter alle tager hjem.

Efter turen

Når den dømte kommer hjem, skal vedkommende deltage i en hel dags gruppe terapi med sin familie, ledsageren og en psykolog, hvor at de gennemgår de notater, som den dømte har lavet i sin journal. Derefter skal den dømte afsone den sidste uge i det normale RRN-program, hvorefter at vedkommende overgår til opfølgningsperioden.

Baseret på det udbytte, som den dømte har fået, vil vedkomne få alle uger bortset fra 1 i  RRN-programmet. Det er ikke det tempo, som den dømte har vandret i, som skal være udslagsgivende for rabatten. Det er personlige udbytte målt på hvor dybt ind i sig selv, som den dømte har været villig til at se på.

Links:

1) Artikel til Kinesisk program, som har inspireret til dette forslag:

2) Video om samme

3) Solo-tur og afslutningsløbetur alias "run-in": Fra Redcliff Ascent - vildmarksboot camp i Utah.

4) National-rute 2